Zalety mikroalgi spiruliny

Spirulina jest niebiesko-zielonym rodzajem sinic. Stanowi skoncentrowane źródło białka, witamin i innych składników odżywczych. Jako jedne z najstarszych form życia na Ziemi, mikroalgi wykorzystywane są jako źródło pożywienia. Po raz pierwszy zaczęto je stosować w IX wieku w Czadzie i uważa się, że spirulina była używana w XVI wieku przez Azteków w Meksyku. Przede wszystkim znajdują swoje zastosowanie jako wartościowe suplementy diety.

Spiruliny są rodzajem jednokomórkowych organizmów. Ich nazwa pochodzi z łaciny i oznacza “spiralę” ze względu na ich charakterystykę fizyczną. Przede wszystkim jest znana w Stanach Zjednoczonych i Europie jako suplement diety lub składnik odżywczy dodający energii, wówczas stosowany jest w koktajlach i zielonych napojach. Jednakże w innych częściach świata, spirulina jest uważana za cenne źródło pokarmu, aby zapobiec niedożywieniu. Do dzisiaj w Afryce, np. w Czadzie wytwarza się ze spiruliny suche ciastka.

spirulina

Mimo, że często spirulina jest nazywana sinicą, to technicznie rzecz biorąc, to rodzaj sinicy. Sinice są klasyfikowane jako bakterie, gdyż ich materiał genetyczny nie jest zorganizowany w błonie jądra. W przeciwieństwie do innych bakterii, mają chlorofil i używają Słońca jako źródła energii, tak jak rośliny czy grzyby. Jedną ze szczególnych cech spiruliny jest to, że jest bogata w białko. Sucha spirulina składa się w 60-70% waśnie z białka. Dlatego ma więcej wartości odżywczych niż czerwone mięso, które zawiera tylko 27% białka.

Mikroalgi zawierają też wszystkie niezbędne aminokwasy, aż 10 z 12 wartościowych aminokwasów. Posiada też wiele innych cennych składników odżywczych, takich jak np. jod, witaminy z grupy B (np. B12), witaminę K i inne, a także minerały. Oprócz bogatej mieszanki odżywczej, spirulina ma także inne cenne właściwości. Dlatego stosowana jest m.in. jako suplementy diety. Białka zawarte w spirulinie są wysoce przyswajalne (do 83-90% jest wchłanialne), ze względu na to, że nie mają ścianki celulozowej, jak drożdże.

Spirulina ma także taką samą zawartość fosforu, wapnia i magnezu jak mleko. Zawierają także witaminę E (tokoferol) w ilości porównywalnej do kiełków pszenicy. Co ciekawe, posiadają aż 4 razy więcej witaminy B12 niż surowa wątroba. O  dokładnym składzie spiruliny i jego zaletach można przeczytać na www.spirulina-sklep.com.pl.

Dzika spirulina rośnie dziko w zasadowych jeziorach Meksyku i na kontynencie afrykańskim, mimo że jest sprzedawana i uprawiana na całym świecie. Japonia jest zarówno największym producentem, jak i konsumentem spiruliny. Spiruliny rozmnażają się szybko, a ponieważ poszczególne organizmy mają tendencję do zbijania się, łatwo się je zbiera.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny:
Ocena: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)